At være bevidst om den mad du spiser. At være bevidst om tilberedningen og livet, dyret har haft. At være bevidst om det gode måltid, du har foran dig, er alt sammen forbundet med den klump, der hedder mindful-spisning.

I denne artikel skal det handle primært om dine færdigheder i køkkenet, det skal handle om de gamle, gode klassikere, og om du kan kokkerere dem. 

Det begynder så småt at blive jul, og der skal alle klassikerne på bordet, så kan de ikke gemme dine kokkeevner længere.

Mindful-spisning kræver gode madlavningsevner

Vi kan nogle gange have en tendens til at nedgøre eller nedværdigede de gamle, gode klassikere. De er ikke så smarte, nye, og de har altid været med os. 

Men netop af den skyld, skulle vi glæde os over dem. Dit udsyn til verden, andre madkulturer og madforstand starter som med alt andet ved dig selv – der, hvor du er. 

Så en forudsætning for at kunne brilliere i den franske, spansk, thailandske eller senegalesiske køkken er, at du har styr på den mad, du sætte så stor en pris som barn – og din mor eller far satte stor pris på at kokkerere.

Vores første møde med klassikere som flæskesteg med brune og hvide kartofler, med rødkål og den brune sovs. De her gode madminde, skal du selv kunne vække til live, førend du kan bevæge din mindful-spisning videre. 

Det giver en forståelse for dine smagsløg, din madkultur. Hvad der er prisværdigt, hvad der er stjålet, hvad der er særegent og hvad det måske er mindre prisværdigt. Det giver en god madforståelse.

Julemaden begynder snart at pippe frem

Og med julen, der står og banker på døren udenfor, er det slet ikke noget dumt tidspunkt at komme i gang. For var julen er fuld af disse klassikere og i kæmpestore mængder. 

Har du allerede mestret den gode flæskesteg, den gode medister, velstegte and? Så kan du begynde at lege lidt med dem og udfordre dig selv om dine spisegæster. 

Det er utrolig svært at forny en klassiker. Det er noget nemmere at vise en ny, fremmed ret til et dine gæster. Men prøv at lave ændringer på familiens flæskesteg, og se hvilket ramaskrig, der kommer ud af det – hvis ikke det er til det absolut bedre.

Stegeteknikken skal være i orden 

Du kan begynde at være op til julens store madstrabadser. Det kunne du gøre med lækkert og veltilberedt andebryst. På linket finder du en god opskrift på andebrystet.

Det er ligeledes en god måde at blive bedre til at stege et velstegt andebryst, lege lidt med andesovsen og blive en bedre mindful-spiser.