Mad fylder utroligt meget i vores liv. Du kan ikke leve uden mad, men samtidigt kan mad også gøre dig syg, og i sidste ende være letal. Derfor er det yderst vigtigt at spise sund mad. Men hvad betyder det så at spise sundt? Det kan godt være en labyrint at finde rundt i. Og der er nok ikke et endegyldigt svar på netop dette. Men en ting er sikkert. Det er at sundhed, sund kost og sundt sind hænger sammen. Skab harmoni i din krop. Din fysiske tilstand påvirker hurtigt din mentale tilstand.

 Kostpyramide

Sund mad = sund hverdag

Sund kost er godt for rigtig mange ting. Først og fremmest, skaber det balance i din krop. Hvis du spiser alt for usundt, kan det gå udover din krop, dit humør og i sidste ende din energi til hverdag. Kroppen har brug dens 3 næringsstoffer. Proteiner, fedt og kulhydrater. Hver af de 3 næringsstoffer har så hver deres funktion i kroppen. Proteiner kan nogle forskellige ting, men dens hovedsagelige funktion er at opbygge frisk muskelvæv. Kulhydrat er en slags benzin for musklerne og din hjerne. Det sidste næringsstof er fedt, som hver eneste celle i din krop bruger. Derfor er specielt fedt helt igennem essentielt, for at du kan eksistere. Faktisk er der også et 4. næringsstof som hedder kostfibre. Dette er dog i nogen grad, en underkategori af kulhydrater.

Hvis du er i underskud på bare en ud af de tre næringsstoffer, påvirker det fysisk din krop på forskellige måder. Og når din krop ikke er i balance, så er dit sind heller ej. Det er en ekstremsport at skulle gå rundt med ondt i maven, eller generelle gener i kroppen, og samtidigt skulle holde humøret højt, og have overskud og energi i hverdagen. Det kan ikke lade sig gøre. 

Kost og sind

Kostpyramiden

Det kan selvfølgelige være noget vanskeligt at skulle finde rundt i de utallige artikler, eksperter og gode råd, der omhandler sundhed. Heldigvis lavede FDB (det gamle Coop) i 1976 kostpyramiden. Du kender måske kostpyramiden fra de gamle klasseværelsers vægge, men kort forklaret er det en guide til hvordan man skal spise sundt. Hvert år ændrer kostpyramidens logo sig, og man kan også få den trykket på dine ting derhjemme, f.eks. din madplan, med et logo tryk. Logoet er så formet som en pyramide, hvor de øverste ting i pyramiden, er det du skal have mindst af, og det nederste er det du skal spise mest af. Denne kostpyramide er absolut nødvendig for hvordan et sundt forhold til mad ser ud.
Kostpyramiden bliver opdateret med jævne mellemrum. Den ryger til revurdering, fordi man hele tiden bliver klogere på sundhed og kost. Da den første kostpyramide udkom i 1970’erne, var det specielt hvidt brød, ris og lys spaghetti, som var det du skulle have mest af. I midten af pyramiden var så grøntsager. Sidenhen er den nærmest blevet vendt på hovedet. Hvidt brød, ris osv., er noget af det du skal have mindst af, hvorimod grøntsager klart er det du skal mest af.

Vægt og størrelse