Vi ved alle sammen hvor skadeligt, det er at ryge – specielt når det handler om tobak! At hive de mange usunde stoffer, som tobakken indeholder og danner ved afbrænding, er ikke smart.

Andeledes er det når man ryger noget man skal spise. Her har røgen en gavnlig virkning – i hvertfald på smagen og konserveringen.

Man er hvad man spiser

Dette udsagn kan forstås på mange måder. Hvis man spiser aggressive dyr, bliver man selv aggressiv! Hvis man spiser fede ting, bliver man selv… nå ja, udfyld selv resten!

Men det kan også tolkes sådan, at hvis du spiser noget, der gør dig glad og lykkelig, så bliver du også selv glad og lykkelig.

Sådan kan det føles at spise veltilberedte røgvarer. De kan nemlig være kæmpe umami-bomber af velsmag og gode oplevelser.

Klik her for at se hvordan du selv kan komme igang med at ryge din yndlingsfisk eller hvad, du har lyst til.

Ryg hvad du vil

Når man taler om fisk til rygning, er det især de fede arter, der er velegnede.

Laks, makrel, sild og ål er nogle af de mest populære og velegnede fisk til formålet.

Men også hjemmelavede pølser og salamier bliver rigtigt lækre af en tur i egen røgovn.

salami

Hvis man har tid og plads, kan man også tage skridtet videre og kaste sig ud i røgning af skinke og svine-mørbrad m.m.

Kontrolér røgen

Ligesom med tobaksrygning kan røgning af madvarer også være usundt i større mængder, hvis man ikke har styr på processen.

I de moderne udgaver af røgovne er der filterløsninger og temperaturkontrol så man kan minimere dannelsen af de mest skadelige stoffer. Derfor er der ingen grund til at holde sig tilbage.

Den sunde sjæl gør den sunde krop

God mad er godt for sjælen og en god og sund sjæl er basis for enhver god og sund krop.

Meditation og mind-fullness kan anbefales. Men hvis man bare øver sig i at være til stede i enhver handling, man foretager sig, kan det at spise gøre sig ud for den bedste meditation!